wtorek, 11 października 2016

Zdrwie odżywianie - soki

Każdego roku wyprawa na targ to niesamowite doświadczenie dla nas wszystkich. Spotykamy się z życzliwym przyjęciem sprzedających oraz kupujących. Dzieci mogą dotknąć każdego owocu i warzywa, zapytać sprzedających skąd to co sprzedają się wzięło. 
Bardzo ważne są też zakupy. Liczenie pieniędzy, planowanie, i uporanie się z faktem, że środków już nie ma, a tyle by się jeszcze kupiło... 
Po każdej wyprawie organizuję zajęcia kulinarne z mini wykładem na temat zdrowego odżywiania. Pierwsze zajęcia to przygotowanie soków owocowych i owocowo - warzywnych. 
Sokowirówki do klasy przywieźli rodzice dzieci. Naszym zadaniem było przygotowanie owoców i warzyw oraz stanowiska do pracy dla dzieci. 





Polskie jabłko to dla mnie cud natury. Nie ma niczego pyszniejszego i piękniejszego. No i te wspomnienia z dzieciństwa ...


Wyciskanie czas zacząć. Mogliśmy popracować na różnych sprzętach, również tych wolnoobrotowych, z których sok jest podobno zdrowszy.


Odzyskiwanie pulpy owocowej, która trafiła jako kompost do klasowego ogródka.


Pyszne soki. Z buraczkami, jabłkami, gruszkami, marchewkami...



Jak każdego roku, nie było dziecka, które nie spróbowałaby własnoręcznie wyciśniętego soku, a jak wiemy w - grupie smakuje lepiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz